Šéfkuchári

Michal KONRÁD Rodený Bratislavčan, ktorému zachutila vôňa diaľav. Pracoval na vedúcich pozíciách v prestížnych reštauráciách Cocoon, Kyashii a Chino Latino v Londýne. Michal Konrád šéfuje kuchyni FOU ZOO reštaurácie už viac ako 6 rokov. Pravidelne chodí na stáže do rôznych krajín dopĺňať svoje kulinárske vedomosti a zručnosti. Stážoval v kuchyni spolu s René Redzepi v NOME jednej z najlepších restaurácií sveta.
Minulý rok obdržal veľmi cenné hodnotenie prestížneho bedekra Gault & Millau, ktorý jeho zručnosť ocenil 16 bodmi a dvoma čapicami a FOU ZOO vyhodnotil ako najlepšiu reštauráciu Slovenska. FOU ZOO, dvojnásobná reštaurácia roka ako prvá na Slovensku dostala 3 Vidličky od gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku a Michal Konrád sa stal podľa tohto bedekra aj Kuchárom roka 2015 a 2016


Marián Filo Narodil sa v Českej republike v meste Český Těšín v roku 1966. Od malička inklinoval ku kuchárskemu umeniu a jeho kroky smerovali na Stredné odborné učilište, kde sa vyučil kuchárskemu remeslu a v roku 1987 zmaturoval. Vystriedal viacero reštaurácií až sa vypracoval na šéfkuchára v hoteli Mainablick v Boodensee v Nemecku, kde pôsobil 3 roky. Po návrate domov si otvoril v roku 1994 malú reštauráciu s názvom Afrodita v meste Partizánske. Začal od piky a snažil sa domácim ľuďom priniesť gastronómiu a presvedčiť ich postupne kvalitou o kvalitách svojej kuchyne. Postupne sa mu to začalo úspešne dariť, až si po 10 rokoch tvrdej práce vyhliadol schátraný kaštieľ v neďalekých Čereňanoch a pustil sa do jeho rekonštrukcie. Po roku úprav spolu s manželkou slávnostne otvorili novú reštauráciu Afrodita a penzión v Kaštieli v Čereňanoch v roku 2005. Chýr sa rozniesol rýchlo a aj latka kvality sa ešte zvýšila, čo ocenili nielen hostia, ale aj odborná kritika. Svedčí o tom neustále umiestňovanie reštaurácie na prvých miestach v gastronomickom sprievodcovi Gurmán na Slovensku, ktorý jej udelil v roku 2008 aj prestížny titul „ Prémiová reštaurácia roka“. Doterajším maximálnym úspechom bolo udelenie 1 zlatej vidličky práve od Gurmána na Slovensku - ako jednej zo 7 reštaurácií na celom Slovensku. Umenie Mariána Fila pravidelne oceňuje aj prezident Slovenskej republiky a poveruje ho prípravou štátnych banketov. Varil pre: holandskú kráľovnú Beatrix, nórskeho kráľa Haralda, vojvodu Grand Duc Henri a la Grande Duchesee Maria Teresa de Luxembourg, gen. tajomníka OSN Ba Ki – Moon a prezidentov Litovskej republiky – p. Valdasa Adamkusa, Českej republiky – p. Václava Klausa, Maďarskej republiky – p. László Sólyoma, Chorvátskej republiky – p. Stjepana Mesiča. Po minuloročnom 2. mieste Mariána Fila v rebríčku Lavazza Best 20 Chefs - najlepších šéfkuchárov na Slovensku, zostavovaného Gurmánom na Slovensku, dosiahol tento rok v rovnakom rebríčku na základe hlasovania 47 odborníkov skvelé 1. miesto a cenu „ Gurmán AWARD - Kuchár roka na Slovensku“


Branislav Križan Známy porotca z TV Masterchef a držiteľ 1 zlatej vidličky.
Po skončení štúdia v roku 1997 a absolvovaní ZVS nastúpil pracovať do hotela FORUM, kde sa aj vyučil. Asi po roku odišiel za prácou do zahraničia - pracoval v Grécku, Chorvátsku a Taliansku, potom na výletných lodiach. Prevádzkoval aj reštauráciu s pizzériou v Zohore. V roku 2005 nastúpil do novootvoreného hotela MATYŠÁK, kde pracuje ako šéfkuchár až do dnešného dna. Vo svojej práci, ktorá ho veľmi baví sa snaží uplatniť všetky nadobudnuté skúsenosti najmä zo zahraničnej praxe, do ktorých sa snaží vložiť čosi osobité – svojské, keďže nerád kopíruje. Baví ho „vyhrať sa“ s úpravou jedla na tanieri. Často si robí skice, ako by malo jedlo na tanieri vyzerať. Veľkú dôležitosť prikladá aj porcelánu, na ktorom jedlo servíruje. Ten môže dojem z jedla ešte umocniť.


Martin Záhumenský Známy šéfkuchár z televíznej obrazovke, kde pôsobil ako prísny porotca kuchárskej šou MasteChef. Martin dlhé roky pôsobil v prestížnych reštauráciách v Londýne , kde si svojim umením a kvalitou vyslúžil rešpekt a úctu. Zúčastnil sa aj viacerých anglických súťaží a dokázal poraziť aj miestne hviezdy. Teraz žije so svojou priateľkou v Toskánsku a rozbieha E- shop s delikatesami a vínom „PAPPA MIA“ práve z tejto časti Talianska.


Igor Čehy Zlomovým sa pre jeho budúcu kariéru stal rok 1991, kedy nastúpil na prax do Maroka. Až v Maroku pochopil a na vlastnej koži zažil ,ako sa má robiť ozajstné kuchárske umenie. To poznačilo aj jeho ďalšie smerovanie a vlastnú filozofiu v prezentácií gastronómie.
Po návrate pracoval v prvej reštaurácií na Slovensku, ktorá sa špecializovala na čerstvé ryby a morské živočíchy v „Casablanke“. Bola to na svoju dobu prestížna reštaurácia. Odvtedy pracoval vo viacerých reštauráciách v Bratislave, ktoré každú z nich doviedol na špičku gastronomickej kultúry v Bratislave. V roku 2007 sa stal „Executive chef spoločnosti J&T hotels management. Považuje za základ francúzsku kuchyňu a ten, kto mal to šťastie si ju vyskúšať v origináli, môže povedať, že už niečo vie. „Stále u nás pretrváva nedôvera hosťa ku kuchárovi a chcel by som sa raz dožiť takej dôvery svojich hostí, že by sme nemuseli predkladať jedálny lístok a hostia by sa nechali viesť naším umením.“ Toto je vo svete už bežná prax u renomovaných šéfkuchárov. Igor vyhral medzinárodnú súťaž v Španielsku a v rokoch 2007 a 2014 sa stal držiteľom prestížneho ocenenia „Gurmán AWARD – kuchár roka" udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku a je spolu s Damienom Thuriesom školiacim kuchárom v „ Yves Thuriés Culinary Academy“, ktorú tento svetoznámy francúzsky šéfkuchár vedie na Slovensku.


Martin Korbelič Vyznáva modernú sofistikovanú gastronómiu.Jeho cieľom je posúvať hranice zaužívaných gastronomických postupov prípravy jedla, ale aj jeho servírovania. Martin inklinuje k tzv. Zážitkovej kuchyni, ktorá sa orientuje na hosťa a jeho vnímanie servisu v reštaurácii ako celku. Martin svoje bohaté skúsenosti zbieral ako doma tak aj na zahraničných stážach. Ako šéfkuchár pôsobil v bratislavskom hoteli Apollo,s talianom Antoniom Lacovellim rozbiehal Ufo, pokračoval u Jaroslava Žideka v Camouflage, od roku 2007 ako šéfkuchár. Martin sa v roku 2010 stal víťazom slovenského kola najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete Bocuse d`Or a zúčastnil sa jej európskeho kola. V tom istom roku absolvoval stáž vo Francúzsku v reštaurácii hotela Cordellian - Bages pod vedením Jean-Luc Rocha .


Tomáš Zapletal Začal som variť od môjho útleho veku, Ked prišiel správny okamih na zvolenie zamestnania, tak som s tím nemal problém ! Prvé začiatky mi dal p.Jozef Klubník a Juraj Baják. Následne som tvoril po boku pána Žídka jeho pravú ruku, kde som od neho nabral dostatok skúseností a odbornej praxe ako aj určitého životného postoja ku gasronómii ak takej. Následne prišla ponuka otvoriť španielskú reštauráciu Parcafe, kde som pôsobil ako šéfkuchar 5 rokov. Momenálne pracujem v reštaurácii Zorno v Lozorne, kde sme spolu s kolegami dali reštaurácii jasný stredomorský mod.Prirástla mi k srdcu stredomorská kuchyňa, nakoľko sa snažím variť chutne a zdravo, a práve v jej receptoch a surovinách nachádzam tie správne ingrediencie pre zdraví životný štýl. V škole varenia vedie kurzy Tapas a Španielska kuchyň


Michal Škorec Medzi moje obľúbené témy v gastronómii patrí hlavne slovenská a poctivá domáca kuchyňa. Tradičné jedlá varím moderným spôsobom a snažím sa z každej suroviny vyžmýkať maximum. Najradšej varím z mäsa no viem sa vyhrať aj z polievkami a raz za čas sa ponorím aj do dezertov. Moja profesionálna kariéra sa odohrávala iba na Slovensku. Spomedzi známejších reštaurácií môžem spomenúť hlavne reštauráciu Dedinka v Trenčianskych Tepliciach, Hotel Zlatý Kľúčik v Nitre no hlavne reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach, kde som najviac rozvíjal svoje schopnosti a zručnosti. V Gašperovom mlyne sme dosiahli aj ocenenie Nováčik roka 2014 v Gurmáne na Slovensku a ja som sa umiestnil v prvej 10tke Best 20 Chefs 2015.


Zoltán Baláž - Chef de cuisine reštaurácie CUBES hotela Aston Pracujem na pozícii Chef de cuisine ( čo je v preklade niečo ako šéf kuchyne. Človek zodpovedný od nákupu surovín, vedenie kolektívu, dodržiavanie technologických postupov, výslednú chuť a "vyžáž" jedál). A samozrejme ďalších malých skrytých funkcií. Moja práca pre mňa znamená veľa. Prežil som popri jej boku obdobia kedy človek musí čeliť rôznym prekážkam v živote.. Prostredie a práca v kuchyni ma vždy robili šťastným. Stretol som kopec skvelých ľudí ktorý sa podelili so mnou o svoje skúsenosti a tak sme spolu prežili nezabudnuteľné chvíle. Plánujem sa tejto práci venovať ešte veľmi dlho a pevne verím, že úspešne. Pamätajte, že žijeme vďaka jedlu, jedlu ktoré nám dáva potrebnú energiu a rovnako aj elán do života. Obklopte seba aj svojich blízkych, chutným, domácim a zdravým jedlom.